Ha nem tudjuk kezelni, tiltsuk? – A Yellow Zebra Bikes and Segway Tours üdvözli a Belváros képviselő-testületének elektromos járművekre vonatkozó szabályozását és további javaslatokkal állt elő

FOR ENGLISH VERSION PLEASE CLICK HERE

Az elektromos járművekre vonatkozó új belvárosi szabályozás a gyalogosan közlekedők biztonságára valóban kedvező hatással van, de sajnos nem fenntarthatósági, egészségügyi és gazdasági szempontok alapján priorizálja a közterületek használatát. Az önkormányzatoknak nem  azokat a vállalkozásokat kellene korlátoznia, melyek csökkentik a motorizált gépjárműforgalmat, hozzájárulnak a jobb levegőminőséghez, fejlesztik a turizmust és növelik a város adóbevételeit. A balesetveszély ellen tényleg ez az egyetlen megoldás?

Segway túra

A Yellow Zebra Segway túrán részt vevők minden esetben sisakot viselnek

2018. május 31.

A legrégebbi Segway túrákat szervező cég, a piacvezető Yellow Zebra már régóta együttműködik a Belvárosi Önkormányzattal, és támogatja, hogy a gyalogosforgalom biztonsága érdekében egyértelmű szabályozás alá essen a sétálóövezetek elektromos járművek általi használata (pl. Segway, elektromos kerékpár, pedelec stb.). A hírekkel ellentétben azonban ezek a járművek nem teljes kitiltásra kerülnek, hanem szabályozás alá fognak esni. Ez azt jelenti, hogy meghatározzák, hogy mely sűrű gyalogosforgalom által érintett területeken nem lehet azokkal közlekedni. A Yellow Zebra 2005 óta szervez Segway túrákat Budapesten, résztvevője volt a rendeletet előkészítő konzultációknak és egyetért a kijelölt helyszínek többségével.

Segway túra oktatás

Minden Segway túra 20-30 perces alapos oktatással kezdődik

A Yellow Zebra kíváncsian várja az önkormányzatok és túraszervezők között kialakuló párbeszédet és a szabályozást annak érdekében, hogy a város közlekedése stabil és biztonságos lehessen. Azonban jelenleg ezek a járművek nincsenek egyértelműen jogilag definiálva, ami miatt kérdésesek a szabályok betartatásának jogi keretei. Ezért a törvényalkotóknak először egyértelmű besorolásokat kellene alkotniuk az elektromos robogók, Segway-ek, hoverboard-ok, egykerekű járművek, elektromos kerékpárok, pedelecek és riksák stb. tekintetében.

A városvezetésnek fontos és magasabb szintű prioritások alapján kellene döntéseket hozniuk ezen elektromos eszközök szabályozására vonatkozóan. A környezetbarát közlekedési módok használatát kellene priorizálniuk annak érdekében, hogy környezetünk egészségesebb, városunk pedig élhetőbb és emberléptékűbb legyen. A levegőszennyező motoros gépjárművek jelenleg nem kerülnek eléggé szigorú szabályozás alá, ha a kerékpáros vagy gyalogos infrastruktúrát használják közlekedésre vagy parkolásra. Ez sokkal jobban zavarja a gyalogosforgalmat, mint az a néhány elektromos eszköz, mely most a figyelem középpontjába került.

A Yellow Zebra minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy a szabályokat betartva üzemeltesse szolgáltatását. Mielőtt a Prágából kitiltott Segwayek és egyéb elektromos eszközök – melyek üzemeltetői nem minden esetben követték az üzleti és erkölcsi szabályokat – elárasztották volna az utcákat, a Yellow Zebra élhető szimbiózist alakított ki a várossal és annak lakóival. Ha az önkormányzatok javítanák a törvények és szabályozások betartatását ezekkel a fél-legális cégekkel szemben is, nem torlódnának fel ezek az elektromos járművek. Emellett még feltételezhető, hogy megfelelő EU engedéllyel nem rendelkező kínai cégek is elárasztották készülékeikkel egész Európát, köztük Magyarországot is. Az Egyesült Államok jobban korlátozta az importot, ezért ott most nem kell szembesülniük az olcsó, alacsony minőségű és néha veszélyes eszközök okozta problémákkal.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a legálisan működő cégek – ahogy a Yellow Zebra is – munkahelyeket teremtenek és adót fizetnek, hozzájárulva a gazdasághoz és ezáltal Budapest fejlődéséhez. Kérdés, hogy a balesetveszély csökkentésének valóban nincs-e más módja.

Kapcsolat: Egyeki Szabolcs, marketing@absolutetours.com, Tel: +36 20 514 3384

You may also like...